Historie

Tradice výroby sýrů v obci Dolní Přím sahá do roku 1879, kdy hrabě Jan Harrach zakoupil zdejší pivovar z roku 1626 a již v roce 1880 pivovar přebudoval na sýrárnu. Ta zpracovávala mléko od stovky dojnic, což tehdy představovalo necelých 1 000 litrů mléka denně. Tehdy se mléko bez pasterizace zasyřovalo a vysrážená sýřenina se nalévala do dřevěných rámečků. Po odkapání syrovátky se krájela do hranolů a tak vznikal typický a v celém kraji oblíbený harrachovský smetanový sýr, který se podobal dnešnímu romadúru. Sýry pak zrály v pivovarských sklepích, které byly prochlazovány přírodním ledem z okolních rybníků. Tak se tu vlastně chlazení zajišťovalo až do roku 1998.


Výrobu plísňového sýru s názvem Niva v Dolním Přímu započali v roce 1948. O čtyři roky později byla sýrárna znárodněna společně s mlékárnou v Hradci Králové, která patřila místnímu mlékařskému a hospodářskému družstvu. Postupně se upouštělo od výroby romadúru a zůstala jen specializace na Nivu.


V roce 1986 do provozovny nastoupil jako vedoucí výroby pan Jiří Bednář. Nato bylo započato s výstavbou nové pasterizační stanice. Byla vybudována nová výrobní linka a strojní vany byly nahrazeny výrobníky sýřeniny. Byly také přistavěny nové sklady a garáže. Sýrárna byla až do roku 1994 provozovnou mlékárny Hradec Králové.


Od 1. ledna 1994 vzniká nový právnický subjekt – Sýrárna státní podnik Dolní Přím. Po vyjasnění restitučního nároku hraběte Harracha dochází k privatizace státního podniku.


1. července 1995 se stává majitelem sýrárny společnost NIVA s.r.o. Sýrárna je postupně rekonstruována, jako např. výstavba nového chladícího zařízení, plynofikace kotelny, dokončení pasterizační stanice, výstavba nového příjmu mléka, výstavba nové expedice, rekonstrukce kanceláří, modernizace syrovátkového hospodářství, aj.