Plísňový sýr NIVA uzená

Základní specifikace sýru Niva uzená:

  • POPIS VÝROBKU:

Sýr Niva uzená patří do skupiny sýrů s plísní uvnitř hmoty. Vyrábí se ve tvaru válce o hmotnosti zhruba 2 kg a půlválce o hmotnosti zhruba 1kg.


  • VIZUÁLNÍ POPIS:

Plnotučný přírodní sýr s plísní uvnitř hmoty, se zlatohnědým povrchem vniklým uzením. Před balením je povrch ošetřen oškrábáním škrabkou. Uzením vznikne zlatohnědá kůrka, na které se může ke konci expirační doby objevit bílý až tmavozelený porost porůstající plísně Penicillium roqueforti, bílé, světle modré, až tmavě zelené barvy. Tento jev je přirozený a je znakem dalšího zrání. Takový sýr je zdravotně nezávadný.


  • ORGANOLEPTICKÉ VLASTNOSTI:

Barva – smetanová až sýrově žlutá, s modrozelenými plísňovými oky.

Chuť – slaná, výrazně pikantní, příchuť po ušlechtilé plísni a uzení.

Konzistence – poloměkká, uvnitř hustě prorostlá modrozelenou plísní, může být i mírně drobivá nebo roztíratelná, dle stupně zralosti sýru.


  • Vzhled:

Pravidelný tvar, uzavřený se znatelnými vpichy, povrch čistý, zlatohnědý po uzení. Na horní části mřížka, vzniklá uzením na roštu. Mírná deformace, vzniklá teplem při procesu uzení, není na závadu.


  • TRŽNÍ BALENÍ:

Niva uzená válec - Válec o hmotnosti cca 2 kg, balený v kartonu po 4 ks.

Niva uzená půlválec - Polovina válce o hmotnosti cca 1 kg, balený v kartonu po 8 ks.


  • POUŽITÍ:

Plísňový sýr Niva uzená ve stáří cca 25 – 55 dnů, měkké prozrálé konzistence, pikantní výrazné chuti, je vhodný jak k přímé konzumaci, tak i pro další zpracování.


  • MINIMÁLNÍ TRVANLIVOST:

21 dnů od data balení.


  • SKLADOVÁNÍ:

Uchovejte od +4°C do +8°C

Výrobní specifikace sýru Niva uzená:

  • SUROVINY A POMOCNÉ LÁTKY:

Syrové kravské mléko, jedlá sůl NaCl, chlorid vápenatý CaCl2, smetanová kultura, kultura Penicillium roqueforti, syřidlo, bukový kouř.


  • VÝROBNÍ PROCES:

Syrové kravské mléko – odstřeďování – homogenizace – pasterizace – sýření – formování – solení – propichování – zrání – ošetření – uzení - balení – skladování.


  • VÝROBEK OBSAHUJE:

55 % sušiny

50 % tuku v sušině

do 5 % NaCl (kuchyňské soli)


Výrobní proces je pod stálým hygienickým a veterinárním dohledem a výše uvedené suroviny odpovídají platným hygienickým, zdravotním a veterinárním zákonům.


Výrobek splňuje požadavky zákona č. 110/1997 Sb. v plném znění příslušných prováděcích předpisů a příslušných nařízení, směrnic a rozhodnutí EP a Rady ES.


Mikrobiologická specifikace dle NK 2073/2005 ES v platném znění.


Potvrzujeme, že plísňový sýr Niva uzená není vyroben z GMO (geneticky modifikovaných organismů) a ani je neobsahuje .