Plísňový sýr NIVA

Základní specifikace sýru Niva:

  • POPIS VÝROBKU:

Sýr Niva patří do skupiny sýrů s plísní uvnitř hmoty. Vyrábí se ve tvaru válce o hmotnosti zhruba 2 kg.


  • VIZUÁLNÍ POPIS:

Povrch válce je celistvý, se zřetelnými vpichy. Na řezu je mramorovitý prorost ušlechtilé světle až tmavě zelené plísně. Slabá světle hnědá barva na povrchu je znakem vyzrálosti sýrů a neovlivňuje jejich zdravotní nezávadnost. Před balením je povrch ošetřen, ke konci trvanlivosti se pod obalem může objevit slabě oranžový maz nebo prorost plísně. Tento jev je přirozený a není na závadu.


  • ORGANOLEPTICKÉ VLASTNOSTI:

Barva – smetanová až sýrově žlutá, s modrozelenými plísňovými oky.

Chuť – slaná, výrazně pikantní, příchuť po ušlechtilé plísni.

Konzistence – poloměkká, uvnitř hustě prorostlá modrozelenou plísní, může být i mírně drobivá nebo roztíratelná, dle stupně zralosti sýru.


  • TRŽNÍ BALENÍ:

Niva válec - Válec o hmotnosti cca 2 kg, balený v kartonu po 4 ks.

Niva půlválec - Polovina válce o hmotnosti cca 1 kg, balený v kartonu po 8 ks.

Niva porce - Trojúhelníková výseč, kalibrovaná váha 100 g / 1 ks, balená v kartonu po 24 ks.

Niva výrobní - Výrobní je určena pouze pro další zpracovatele, balené do PE (zdravotně nezávadných) pytlů po 6 ks.

Niva zlomky - Zlomky (mechanicky poškozený válec) jsou určeny pouze pro další zpracovatele, balené do PE (zdravotně nezávadných) pytlů

po 6 ks.


  • POUŽITÍ:

Plísňový sýr Niva ve stáří cca 21 – 30 dnů, pevnější tvarohovité konzistence, je vhodný například k obalování či výrobě pomazánek.

Plísňový sýr Niva ve stáří cca 25 – 55 dnů, měkké prozrálé konzistence, pikantní výrazné chuti, je vhodný jako delikatesa k vínu.


  • MINIMÁLNÍ TRVANLIVOST:

28 dnů od data balení.


  • SKLADOVÁNÍ:

Uchovejte od +4°C do +8°C

Výrobní specifikace sýru Niva:

  • SUROVINY A POMOCNÉ LÁTKY:

Syrové kravské mléko, jedlá sůl NaCl, chlorid vápenatý CaCl2, smetanová kultura, kultura Penicillium roqueforti, syřidlo.


  • VÝROBNÍ PROCES:

Syrové kravské mléko – odstřeďování – homogenizace – pasterizace – sýření – formování – solení – propichování – zrání – ošetření – balení – skladování.


  • VÝROBEK OBSAHUJE:

52 % sušiny

50 % tuku v sušině

do 5 % NaCl (kuchyňské soli)


Výrobní proces je pod stálým hygienickým a veterinárním dohledem a výše uvedené suroviny odpovídají platným hygienickým, zdravotním a veterinárním zákonům.


Výrobek splňuje požadavky zákona č. 110/1997 Sb. v plném znění příslušných prováděcích předpisů a příslušných nařízení, směrnic a rozhodnutí EP a Rady ES.


Mikrobiologická specifikace dle NK 2073/2005 ES v platném znění.


Potvrzujeme, že plísňový sýr Niva není vyroben z GMO (geneticky modifikovaných organismů) a ani je neobsahuje .